Ei, nyt alan kyllä IT-hommiin! (sympatiapuhe digi- ja IT-uudistajille)

Istuin asiakkaan asiakastilaisuudessa kuulemassa, miltä he kuulostavat omille asiakkailleen (hyvältä!) ja huomasin rakentavani ajatuksissani wanna be -uraminää: Olisiko liian myöhäistä? Voisiko vielä ponkaista techialalle, vallan hyvästä syystä?!

Nakkikioskikaan ei menesty ilman it-ratkaisuja. Markkina on yhtä kuin ”Kaikki”!  ITn käyttötarkoitukset ovat elämän säilyttämisen alueelta aina jokaikisen ja kokoisen putiikin toiminnan kehittymisen kannalta loputtomat. Digi&IT on iso osa tapaamme elää. Oma ja naapurin organisaatio uudistaa parhaillaan tai aikoo kohta uudistaa toimintaansa ITn mahdollistamin keinoin. Ja mitkä hyödyt – just name it! Kuten asiakas, raha, tehokkuus, parempi työelämä, nopeus, turvallisuus, laatu, läpinäkyvyys, datan käyttö, ennakointi, kestävä kehitys – täytyy tähän väliin hengittää – ja hyötylistaa voisi yhä jatkaa.

Myyntinaisena mietin miten tämä bisnes ei tyssää ensimmäiseen kertakauppaan. Uusista ratkaisuista päästään kaupanteon jälkeen laajempiin palveluihin, ylläpitoon ja tukeen, pelastamaan vikatilanteissa, järjestelmän ja niiden käyttämisen kehittämiseen. Siinäpä vasta ala.

Eikä ICT-osaamisen tarpeelle loppua todellakaan tulla näkemään.

Uusi pysyvä osaamiskunta, jota ilman emme enää koskaan tule pärjäämään on syntynyt ja ottanut jo paikkaansa- ja tulee yhä kasvamaan merkittävästi. Täytyy siis kannustaa vähintäänkin omaa teinipiiriä alalle, josta työ ei lopu. Mutta sitten luen tuoreen Appdynamicsin tutkimuksen teknologia -osaajista, Agents of Transformation.

Tuloksista kävelee esiin ammatillisen unelmansa menettänyt IT-mies,

jonka

  • kapasiteettia ja innovatiivisuutta ei hyödynnetä,
  • jonka työtä johto ei tue tai ymmärrä eikä varsinkaan resursoi,
  • joka joutuu strategisen kilpailukyvyn kehittämisen sijaan reaktiivisesti sammuttelemaan tulipaloja,
  • ja suunnittelemaan taktisia suojautumisia kellon tikityksen tahtiin lähestyviin ongelmiin. Aikaa strategisemmalle kehittämiselle ei jää.
  •  Kyynistynyt kaveri, joka juo kitkerää toimistokahviaan työyhteisössä, joka ei intoudu digitaalisuuden mahdollisuuksista ja jonka kanssa hän ei koe saavansa mitään uutta aikaan.

Ja tämä kaikki samaan aikaan kun kaikki ympärillä kohkaavat digitaalisuudesta ja ITstä liiketoiminnan strategisena kehittäjänä. Moni digi-uudistaja kärvistelee oman mittarinsa mukaan hitaan ja epäluuloisen organisaatiokulttuurin keskellä ja joutuu etsimään niitä nenä veden yllä kelluttavia, motivaation ylläpitäviä pelastusrenkaita, joihin arjessa tarttua. ”Kyllä se tästä etenee, vaikkakin hitaasti.” Voin kuvitella, että näille ihmisille sopiva vertaiskeskustelu ja uudistamisen johtamisen sparraus on tarpeen.

Jos olet digiuudistaja ja tuntuu tältä niin hei, I feel you, ei silti niin huonoa: Olet tekemässä omalla paikallasi uutta aikaa. Tuomasi hyödyt ovat eittämättömät: Teet meille helpompaa ja parempaa maailmaa. Kiitos. Itse en osaisi.

Jos haluat tuoda osaamistasi uuteen käyttöön digitransformaation johtajana ja agenttina niin tutustumme osaamiseesi mieluusti tulevien hakujemme kautta. Tervetuloa jättämään jälki itsestäsi Momentous -suorahakuyhtiömme sivuille.

Parahinta kaamosaikaa – tsemppiä kaamoksen loppumetreille, jo valaistuu, t. Mia