Sinä Olet Monta – Lähemmäs itseäsi, lähemmäs muita

Arvostetuimmat johtamiskoulutukset uivat syvälle johtajan minuuteen ja henkilöhistoriaan. Moni asiakkaani on kehunut ainutlaatuista, henkilökohtaisesti kehittävää ja muuttanutta kokemusta, johon maineikkaat kansainvälisesti arvostetuimmat johtaja-opinahjot ovat vieneet. Usein suurin anti tai edes tavoite ei ole ollut oppia johtamiskikkoja vaan syventää ymmärrystä, miten sinä sinuna johdat itseäsi ja muita. Elämänmittainen itsetuntemuksen kehittyminen on matka lähemmäs itseäsi että lähemmäs muita.Tässä sinulle pieni viitoitus tuolle samalle retkelle.

Sain inspiraation palata tähän tärkeään ja läheiseen kestoaiheeseen keskustellessani elämästä ja ihmisenä olemisesta kahden kokeneemman elämänviisaan ja itselleni monella tapaa ihanteellista esimerkkiä näyttävän henkilön kanssa. Kokoelma loistavia kysymyksiä tuli käsittelyyn juuri päättyneen illallisemme aikana. (Kerrankin myös ammattihaastattelijat joutuivat itse haastateltaviksi, heh…) Haluan jakaa nämä syvällisen haastavat kysymykset kanssasi. Tässä voisi olla kenties hyvää kesä-ajateltavaa kun sinullakin on pian työn kiireiltä enemmän aikaa olla lähempänä itseäsi, ja muita.

1. Miten Sinusta tuli Sinä? Kerro itsellesi ja luotetussa seurassa elämäsi kolme keskeisintä käännöskohtaa, jotka ovat merkittävimmin muokanneet sinua. Miksi ja mihin suuntaan ne muokkasivat persoonaasi? Mikä niiden tuomassa lopputulemassa on toistaiseksi hyvää, entä mikä kenties ylilyömää?

2. Historiasi. Mikä kasvujuuristasi ja sukusi arvoista heijastuu sinuun yhä? Entä missä suhteessa olet tehnyt suurimmat irtiottosi? Myös Suomen itsenäisyyden poliittinen historia on kenties yllättävänä, piilevänä asenteissasi, oletuksissasi, sukunne arvoissa. Näkyvätkö sukunne arvostusten historiassa puniikit vaiko jääkäriliikkeen valkoisten henki?

3. Elämän ydinajatus. Jos tiivistäisit sinulle syvimmän arvon yhteen ajatukseen tai väitteeseen niin mikä se olisi? Miten tämä ajatus näkyy sinusta ja suhtautumistavastasi? Jollekin se on ”tasaveroisuus”, toiselle ”pärjää itse(näsi)”. Entä Sinun ajatuksesi?

4. Kehitys. Millä tavalla koet eniten kehittyneesi ihmisenä? Entä miten toivoisit yhä voivasi kehittyä? Joku on itsenäistynyt kauemmas muiden miellyttämisen tarpeesta, toinen on hionut kulmiaan, kolmas jotakin muuta. Entä Sinä?

5. Sisaruusjärjestyksesi. Oletko esikoinen, keskimmäinen, kuopus? Miten sisarusroolisi on muokannut sinua? Mitä piirteitä vahvistanut, mitä kenties tukahduttanut? Miten arvioit lapsuuden perheen elämäntilanteen ja vanhempiesi piirteeiden muokanneen elämäntarinaasi? Eilen illallispöydässämme keskusteli keskenään kolme esikoista. Sen huomasi, tietyt yhteiset nimittäjät olivat näkyviä. Sisaruuspsykologiaa on tutkittu jonkin verrn, mutta huomaan, että aihe on yllättävän harvoin esillä. Taitaisi kiinnostaa meistä aika monia.

6. Kuka Sinä olet? Usein saatamme kokea painetta olla ”yksi ja ainoa”. Totuus on kuitenkin enemmän kuin kapea muotti. Ihmisessä on monia puolia, monenlaista aitoa, yksilölle ominaista potentiaalia, joista eri puolet korostuvat elämän eri vaiheissa, tarpeissa, vaatimuksissa ja mahdollisuuksissa. Uskon, että on elämää arvostan tärkeää mahdollistaa elämän monipuolisuus, antaa tilaa ja vahvistaa esiin useita puolia persoonassamme. Elämä ei ole vain lattea, monotoninen mankeli vaan enemmän. Sinusta on moneksi.

7. Reitit uinuvaan minuuteen. Monipuolisen identiteetin vahvistamiseen on ainakin kaksi seuraavaa käytännöllistä kelpo reittiä. Ensinnäkin, muuta toive tavoitteeksi. Jos haluat jotakin, suunnittele sopivan pieniä askelia, jotka vievät sinua siihen suuntaan. Kuten, jos haluat oppia paremmin laulamaan tai soittamaan, ala ensin kuunnella musiikkia sillä korvalla mitä haluaisitkaan tarkemmin laulaa. Osaat kuunnella ja tykätä kuulemastasi. Entä etsiä ne sanat ja nuotit? Löydät ne. Ja juuri niihin lauluihin on saatavilla laulunopettajia tai soitonopettajia ihan yhdellä puhelulla tai sähköpostilla. He odottavat juuri sellaista oppilasta kuin sinä. Tai haluatko tanssia tai jotain ihan muuta? Reitti on löydettävissä. Etsi tie ja mene tavoitettasi päin.

7. Teot vahvistavat identiteettiä. Valitse mitä teet. Tekosi kertovat sinusta ja ne muokkaavat sinua. Kun olin viime kesänä dekkarikirjoituskurssilla (Oriveden opistolla, kiitos Tapani Bagge ja inspiroivat kurssikaverit!) oli meille wanna-be –kirjoittajille seuraava hyvä neuvo: Jos haluat kehittyä kirjoittajana, tee niin kuin kirjoittaja tekee. Lue kaikenlaista, hyvää ja huonoa ja erilaista. Liity kirjoittajaseurueisiin. Käy kirjamessuilla ja kirjatapahtumissa. Kuuntele kokeneita kirjailijoita. Keskustele kirjoittamisesta muiden harrastajien kanssa. Hanki kirjoittajan identiteetti. Tunne ja tiedä, että olet lajisi parissa. Kokeilimme tätä. Istuimme rivissä dekkaristeja kuuntelemassa Kirjamessuilla, juttelimme kahviloissa, luimme toistemme tekstejä kommentoiden – ja JEE! Niinpä koimme todellisesti olevamme kirjoittajan alkuja. Ainakin yhdellä on sen jälkeen uusi kirja ilmestynyt, uusia blogeja pari, uusia sivuja paljon. Uskon, että lisää kirjallisia aikaansaannoksia on tulossa. Tekemisen pienetkin elkeet ovat vahvistaneet yhä vahvempaa, tavoitteellisempaa tekemistä. On päivän selvää, että jos haluat juosta maratonin niin tokihan ensin juokset vähän vähemmän? Ja harjoittelet matkamitan nostamista ajan myötä. Sama pätee myös muihin tavoitteisiimme. Ei tehdä siitä liian vaikeasti tavoiteltavaa. Pala palalta, teko teolta kohti sitä mitä haluat tehdä ja osata. Juuri siksi periksiantamattomuus ja sinnikkyys on aivan olennainen osa menestyjän konseptia.

DinnerRivieraTällaisin terveisin tällä kertaa työn ja elämän parista Rivieralta. Jos olet matkalla huudeille niin suosittelen esimerkiksi tätä Eze Borde de Mer’in aivan rantaviivassa olevaa Anjuna Plagea, jossa on kovin maittavaa ranskalaisruokaa ja tietenkin hurmaavaa Välimeri –maisema aivan aallon loiskeessa. Tänä iltana myös ilotulituksin. Lämpöaalto on täältä pian siirtymässä myös Suomeen, niin kuin minäkin (jollei meneillään olevan taksi- ja junalakkoilun lisäksi vielä ala lennotkin ryppyillä!).

Toivotan sinulle näiden ajatusten parissa hyviä kesähetkiä itsesi ja läheistesi kanssa, missä oletkin.

Avainsanat: